Seluruh warga kerja Unit Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (UKKP) ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri 1439H.
Maaf Zahir dan Batin minal 'aidin wal faizin.

Jalan-jalan ke pasar raya,
Hendak membeli buah rambutan,
Hati-hati ketika beraya,

Jangan lupa jaga keselamatan.

Bermain mercun sambil menari,
Di dalam gelap menangkap ikan,
Kami menyusun sepuluh jari,
Salah dan silap harap maafkan.

Seluruh warga UKKP mengucapkan setinggi-tinggi tahniah dan selamat datang kepada Pegawai Tadbir baharu, Cik Norren Shariza Mohamed Mokhtar. Beliau mula berkhidmat di UKKP pada 1 Jun 2018. Selamat menjalankan tugas dengan lebih cemerlang, gemilang dan terbilang.

MAJLIS BERSAMA KESELAMATAN DAN KESIHATAN PEKERJAAN (MBKKP) BIL 30 (1/2018)

Pada 14 dan 15 Mei 2018, Universiti Malaysia Perlis telah menjadi tuan rumah bagi Majlis Bersama Keselamatan & Kesihatan Pekerjaan (MBKKP) Bil. 30 (1/2018) yang terdiri daripada Institut Pengajian Tinggi (IPT) dan Institut Pembangunan dan Penyelidikan (IPP). Tujuan penubuhan MBKKP adalah untuk menjadi sebuah badan yang memastikan IPT/IPP mempunyai peranan membantu kerajaan dalam menangani cabaran dari segi keselamatan & kesihatan pekerjaan pada masa kini dan akan datang.

Pada 14 Mei, telah diadakan satu lawatan bersama deligasi MBKKP ke Ladang Harum Manis, Bukit Bintang, Sg. Batu Pahat, Kangar, Perlis. Turut hadir sama ke lawatan tersebut adalah Timbalan Naib Canselor Penyelidikan & Inovasi, Prof Dr. Uda Hashim serta Pengarah UKKP UniMAP, Ts. Dr. Irnis Azura Zakarya. Semasa lawatan tersebut, ahli majlis dibawa menaiki kereta api mengelilingi ladang dan melihat sendiri cara pemprosesan buah Harum Manis dilakukan. Setelah selesai melawat ladang, ahli majlis dibawa untuk merasai keenakan dan kemanisan pulut Harum Manis serta jus Harum Manis yang menjadi simbolik kepada negeri Perlis.

Pada jam 10.00 pagi 15 Mei, mesyuarat MBKKP telah diadakan di Bilik Mesyuarat Senat, PPK Mekatronik, UniMAP kampus Pauh Putra. Antara barisan Pengasas MBKKP yang hadir adalah Prof. Datuk Dr. Omar Shawkataly (USM), En. Mohamad Zaip Ahmad (USM), Dr. Nor Azimah Chew Abdullah (UUM) dan En. Hasbullah Hj. Mustafa (MARDI).Segala persoalan dan permasalahan berkaitan KKP di setiap IPT/IPP terlibat dibentang dan dibincangkan dalam mesyuarat pada pagi tersebut. Pihak Urusetia mengucapkan ribuan terima Kasih buat semua deligasi yang telah hadir ke mesyuarat tersebut dengan jayanya. Tahniah.

Pada 21 hingga 22 November 2017, Unit Keselamatan & Kesihatan Pekerjaan (UKKP) dengan kerjasama Unit Latihan, Jab. Pendaftar dengan jayanya telah mengadakan Kursus Hygien Industri (Prinsip Asas dalam Penjagaan Kesihatan di Tempat Kerja). Penceramah jemputan Ir. Nimi Ahmad merupakan seorang ketua perunding di Perunding Nimi/ IH Consultant Kuala Lumpur dan pernah menjawat jawatan Penolong Pengarah DOSH selama 14 tahun. Bidang pengkhususan beliau adalah Pengukuran & Pemantauan Prestasi, Kawalan Persekitaran, Pelabelan Peraturan Kimia Berbahaya 1997, Pengendalian Bahan, Permit ke Sistem Kerja dan banyak lagi.

Objektif kursus ini adalah untuk mewujudkan kesedaran di kalangan peserta mengenai hygien industri. Di samping menilai amalan kerja dan teknik kawalan kejuruteraan untuk pencegahan penyakit. ia juga turut mendedahkan cara mengenalpasti bahaya kesihatan dalam tetapan pekerjaan. Kursus ini turut membuka peluang kepada peserta untuk mengenalpasti langkah-langkah kawalan tertentu berdasarkan pendedahan serta menentukan kesan fisiologi dan toksikologi pendedahan kepada bahaya di tempat kerja.

Seramai 19 peserta telah berjaya menghadiri kursus yang dijalankan. Terima kasih kepada Ir. Nimi dan para peserta!!!

Ucapan penghargaan diucapkan kepada Puan Rusnani Omar.Terima kasih diatas segala sokongan dan pengorbanan Puan Rusnani sepanjang berkhidmat di UKKP. Semoga lebih cemerlang dan dimurahkan rezeki semasa berkhidmat di tempat baru, ECIP. Terima kasih Kak Rusnani!!

Seluruh warga UKKP dan UniMAP dengan penuh kesedihan merafak sembah takziah kepada Kerabat Diraja Kedah di atas kemangkatan Ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Tuanku Sultan Kedah Darul Aman Al-Sultan Almu’tasimu Billahi Muhibbuddin Tuanku Al-Haj Abdul Halim Mu’adzam Shah Ibni Almarhum Sultan Badlishah.

Sesungguhnya seluruh warga UKKP mendoakan semoga roh Almarhum dirahmati Allah SWT dan ditempatkan dalam kalangan mereka yang beriman. Al-Fatihah.